Wat kan ik voor je betekenen?

Coaching en advies

In het ondernemerschap bepaal jij zelf de richting, jij staat aan het roer. Toch kan het soms fijn zijn om een klankbord te hebben. Iemand met wie je van gedachten kunt wisselen. Daarom bied ik in het OntwikkelingsAtelier coaching en advies aan. Hier kun je eerlijke feedback verwachten. Feedback waar jij verder mee kunt. Door creativiteit en structuur te combineren, heb jij uiteindelijk inzicht in de haalbaarheid van je idee, een heldere focus en naar wens een actiegericht plan van aanpak. Daarbij kunnen we daadwerkelijk schetsend denken, met verbeeldingen op papier of met materialen in drie dimensies. Maar ook kan worden gekozen voor een meditatieve aanpak met visualisatie, gevolgd door verwoording van visie, doelen en werklijnen en een projectmatige aanpak die leidt tot realisatie. We kiezen dan een benadering die bij jou en jouw ontwikkelvraag past.

Persoonlijke ontwikkeling

Mis jij op dit moment passie voor wat je doet of weet je eigenlijk niet precies wat je wilt? Wil jij je leiderschapsvaardigheden versterken? Zou je graag effectiever vergaderen en tot besluiten komen? In het OntwikkelingsAtelier geef jij je ontwikkeling vorm en vaart. Als jij investeert in je ontwikkeling en zo jouw talenten en kwaliteiten tot uiting kunnen komen in je werk en in je privéleven, zul je voelen dat je sterker staat.

In het OntwikkelingsAtelier werken we een-op-een aan je persoonlijke ontwikkeling, of het nu om een loopbaanvraagstuk gaat of om je privéleven. Ontwikkelen is ontwarren. Samen ontdekken we wat jouw kracht is en leer je blokkades weg te nemen. Ook als je je leiderschapskwaliteiten wilt versterken, kunnen we samen aan de slag. We kunnen vele verschillende modellen en methoden inzetten om jouw ontwikkeling te voeden. Van het kernkwadrantenmodel van Ofman en de leiderschapsstijlen van Quinn tot boetseren in het atelier of een wandeling op het strand.

Teamontwikkeling

In het OntwikkelingsAtelier help ik je graag om een hecht team te smeden. Een hecht team werkt met plezier samen en benut de kracht van verschillen. Of je nu een compleet nieuw team opricht of wilt werken aan de samenwerking in je bestaande team, bij het OntwikkelingsAtelier ben je aan het juiste adres. Hier kun jullie werken aan:

  • de bedoeling van je team (het ‘waartoe’) en hoe je team kan bijdragen aan de organisatiedoelen (het ‘hoe’);
  • de visie en missie van het team;
  • de verdeling van de teamrollen die de kernkwaliteiten van alle teamleden benut;
  • leidinggeven en leiding ontvangen;
  • ruimte geven en ruimte nemen;
  • besluiten nemen als team;
  • het krachtenveld waarin het team werkt;
  • de (zelf)organisatie van een team;
  • communicatie binnen en buiten vergaderingen;
  • gedrag en effecten van gedrag.

Te midden van al deze thema’s staat er altijd een doel centraal: in beweging komen.

De aanpak is altijd op maat. We kunnen werken met beproefde modellen en methoden, zoals de negen teamrollen van Belbin en het verdiepen van communicatieve vaardigheden in een rollenspel. Ook is er de mogelijkheid om nieuwe en onorthodoxe werkvormen in te zetten. Daarvoor is onder andere in het atelier alle ruimte. De locatie voor de teamontwikkeling kiezen we samen. Dat kan in het atelier, maar ook op andere verrassende plek, bijvoorbeeld in het bos of in een klooster. Alles in overleg en voor de ontwikkeling van het team.

Organisatieontwikkeling

Al meer dan 25 jaar biedt het OntwikkelingsAtelier begeleiding aan organisaties in verbeterprocessen om effectiever te worden. Dus staat jouw organisatie aan de start van een veranderproject? Of zijn jullie op zoek naar verbetering van de werkprocessen? Samenwerkingsverbanden versterken of verbeteren? Bij het OntwikkelingsAtelier is de kennis in huis om jullie te helpen. Voor het publieke domein: het OntwikkelingsAtelier heeft kennis van de nieuwe Omgevingswet en begeleidt gemeenten om helemaal klaar te zijn voor de invoering daarvan. Dat geldt ook voor klimaatadaptatie: we helpen gemeenten graag om klaar te zijn voor de onvermijdelijke gevolgen van klimaatverandering. Ook in deze processen kan worden gerekend op zowel onze onderscheidende creativiteit als onze planmatige aanpak.

Procesbegeleiding

Het kan lastig zijn om als een groep tot een gedeeld inzicht en overzicht te komen. Door met elkaar te praten, kun je proberen een gezamenlijk toekomstbeeld te vormen, samen plannen te maken en knopen door te hakken op een manier waar alle partijen zich in kunnen vinden. Dit kan echter een hele uitdaging zijn. Daarom organiseer en begeleid ik zinvolle ontmoetingen voor kleine en grote groepen. Vanuit de ervaring als IAF-gecertificeerde facilitator houdt de dagvoorzitter de dialoog in stand, ook als de gemoederen verhit zijn. Hij of zij stimuleert de creativiteit van de groep, om vervolgens aan te sturen op focus en structuur. Het resultaat is een ontmoeting die soepel verloopt, met aandacht voor alle belanghebbenden en uiteindelijk een gedeeld beeld, plan, doel, besluit of ideeën om mee aan de slag te gaan. De locatie voor de ontmoeting is naar jouw keuze. Ik denk graag mee over een locatie die passend is voor jullie doel.